Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Gustav Klimt: Βροχή από φύλλα χρυσού.



Τον Gustav Klimt μου τον γνώρισε μια φίλη μου που τον λατρεύει, και που έχει ψάξει το έργο του σε βάθος. Στο σαλόνι της δεσπόζει το περίφημο "Φιλί", ένας πίνακας με ιδιαίτερη δύναμη και μαγνητισμό. Αμέσως μου τράβηξαν το ενδιαφέρον δύο πράγματα: η χρυσή διακόσμηση που στολίζει τα περισσότερα έργα του, και οι σκοτεινές και μοιραίες γυναικείες φιγούρες του.

Ο Klimt τυπικά ανήκει στους συμβολιστές, ουσιαστικά όμως στον εαυτό του. Έζησε και εργάστηκε στη Βιέννη του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Υπήρξε συνιδρυτής του κινήματος της Wiener Sezession, της "Βιεννέζικης Απόσχισης", που προετοίμασε το κίνημα της art nouveau. Μέσα στα πλαίσια της Wiener Sezession γίνονταν δεκτοί ζωγράφοι όλων των σχολών και τάσεων: συμβολιστές, ιμπρεσιονιστές, νατουραλιστές. Ο μόνος γνώμονας για να ενταχθείς στο κίνημα ήταν ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της Τέχνης και υπέρ της ανεξαρτησίας του καλλιτέχνη. Αργότερα ο Klimt προσχώρησε στην art nouveau.
Η διασημότερη περίοδός του είναι η "Χρυσή". Κατά τη περίοδο αυτή χρησιμοποιεί στους πίνακές του έντονα χρυσά διακοσμητικά στοιχεία. Το χρυσό του Klimt, το ομορφότερο και πιο χαρακτηριστικό ίσως χρυσό της σύγχρονης Τέχνης, απλώνεται τόσο περίτεχνα πάνω στον καμβά, που θαρρείς πως είναι επενδυμένος με κανονικά φύλλα χρυσού. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι μυστηριώδεις, αρχετυπικές, άκρως ερωτικές και σκοτεινές γυναικείες του φιγούρες. Στον Klimt η γυναίκα παρουσιάζεται πανίσχυρη κι ερωτική, με ένα βάθος κι ένα μυστήριο, που τις μεταμορφώνει σε μια παραλυτική κι ακατανίκητη δύναμη.  
Ο Klimt θεωρείται ένας από τους γενάρχες της σύγχρονης Τέχνης. Για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα τον Klimt, βιογραφικά στοιχεία και πίνακές του ανά περίοδο υπάρχουν εδώ: http://www.klimt.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου