Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Θα συναντηθούμε στο σαλούν...

Τη Λένα Πλάτωνος τη γνώρισα όταν ήμουν περίπου 5 ετών. Στη τότε εκπομπή του Νίκου Πιλάβιου "Χιλιοποδαρούσα", ακούστηκε μια μαγευτική μελωδία. Ήταν το τραγούδι "Ρόζα, Ροζαλία" από τη περίφημη "Λιλιπούπολη". Φυσικά τότε δε γνώριζα ούτε την ίδια, ούτε πως το τραγούδι αυτό ήταν δικό της...
Η Λένα Πλάτωνος, "μαθήτρια" του Χατζιδάκι και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας, άφησε δίσκους-παρακαταθήκες που τάραξαν με τη πρωτοπορία και την ευρηματικότητά τους τα νερά της ελληνικής μουσικής σκηνής. "Σαμποτάζ", "Καρυωτάκης", "Μάσκες ηλίου", "Το σπάσιμο των πάγων" και φυσικά η συμμετοχή της στη "Λιλιπούπολη". Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει το εξής: "Η διάδοχος του Χατζιδάκι είναι γυναίκα και ονομάζεται Λένα Πλάτωνος."
Η  Πλάτωνος, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ταλαιπωρημένη από σοβαρά προσωπικά προβλήματα, χάνεται από το προσκήνιο. Θα επανέλθει το 2008 με το δίσκο "Ημερολόγια" και μια πολύ επιτυχημένη συναυλία στο Ηρώδειο. Θα ακολουθήσουν το 2009 ζωντανές εμφανίσεις στο "Κύτταρο", οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικότατο γεγονός στα πλαίσια της πολιτιστικής Αθήνας, με μεγάλη ιστορική σημασία.
Πριν λίγες εβδομάδες την είδαμε στην εκπομπή της Λένας Αρώνη "Ημερολόγια", σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Εκεί αποκάλυψε πως αυτή τη περίοδο δουλεύει καινούργια μουσική, πάνω στη ποίηση του Καβάφη, με ηλεκτρονικά κυρίως στοιχεία. Ένα μεγάλο στοίχημα δηλαδή. 
Αν η νέα της δουλειά, πάντως, φτάσει έστω και στο μισό ύψος του "Καρυωτάκη" της, θα έχουμε ακόμα ένα αριστούργημα δια χειρός Λένας Πλάτωνος...
Ακολουθεί ένα δείγμα από τον "Καρυωτάκη", με την εκπληκτική ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου